IT-historiens vingslag känns i Bletchley
IT-historiens vingslag känns i Bletchley
På ett lummigt gods ute på landet satt tusentals kvinnor och knäckte hemliga tyska koder under andra världskriget. Historiker uppskattar att kriget förkortades med ett par år tack vare detta. Silberman Web & Text har besökt Bletchley utanför London.
Bletchley Park kom att bli centrum för kryptoanalys, det vill säga metoder för att tolka krypterade meddelanden till klartext. Aktiviteterna var topphemliga och först på 1970-talet fick allmänheten veta vad man höll på med här under kriget. Det sägs också att den moderna datorn föddes i Bletchley.
Kvinnliga kodknäckare
En majoritet av dem som jobbade och levde här var kvinnor. De var välutbildade, ofta matematiker eller lingvister. Deras uppgift var alltså att fånga upp de krypterade meddelanden som fienden skickade sinsemellan, knäcka Enigma-koden och sedan översätta till engelska. Problemet var att kodnyckeln ändrades varje dag vid midnatt. Till sin hjälp hade de bland annat Enigma-apparaten du ser på bilden och the bombe, en apparat uppfunnen av Alan Turing.
Ett jobb som skulle ha passat mig
Jag har ibland funderat på vad jag skulle ha gjort om jag hade levt under andra världskriget. Omöjligt att veta så klart, men i Bletchley Park skulle mina språkstudier och kunskaper i tyska och italienska varit guld värda. Under besöket kände jag att jag kunde ha trivts i den här miljön – en ytterst sällsynt känsla i samband med krigsåren.
Läs mer om Bletchley Park
Besök Bletchley Park