Måste hemsidor se ut på ett visst sätt?

Måste hemsidor se ut på ett visst sätt?

Stora konstmuseer som Guggenheim har råd att satsa på grafisk design på webbplatsen. Ändå följer de flesta ett givet mönster – för att det invanda fungerar bäst. Varför det är så tittar vi närmare på här.

I artikeln På jakt efter utflippad design såg vi att även mer okonventionella hemsidor som Gudrun Sjödén är uppbyggda som alla andra. Huvudmenyn högst upp, shoppingrutan till höger. Låt oss se på ett exempel till.

Exempel på hemsidor med okonventionell design.

Huvudmenyn på Astrid Lindgrens Värld.

Astrid Lindgrens Värld – lekfullt men ändå klassiskt

Astrid Lindgrens Värld har satsat stort på fantasifull design som speglar sagorna. Ändå är webbplatsen långt ifrån röran i Villa Villekulla. Titta på huvudmenyn ovan: allt är tecknat, men i övrigt är allt som vanligt.

Med Pippi som webbdesigner skulle säkert allting sitta upp och ner, eller ha knasiga färger. I webbvärlden fungerar det mindre bra – jämför med ett kuvert, där frimärket satt på baksidan och adressen var skriven i rosa mot röd bakgrund. Det kanske går fram, men det tar längre tid. Tänk dig att skicka ett sådant kuvert när du söker jobb – risken är stor att det brevet aldrig ens blir öppnat, eller hur? Så är det också med hemsidor.

Fortsättning följer

Här har vi tittat på strukturen, men hur är det med färg och form? Och kan man använda vilka typsnitt som helst? Följ oss här på bloggen.

Tidigare artiklar i serien

Exempel på hemsidor, Astrid Lindgrens Värld.

Astrid Lindgrens värld, hemsidan.


Kommentarer inaktiverade.